Quantcast
Channel: Σχολεία – larissanet.gr
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9230

«Εκπαίδευση παιδιών με Αυτισμό»

$
0
0

autism koino

Διήμερη επιμόρφωση με θέμα «Εκπαίδευση παιδιών με Αυτισμό»,  διοργανώθηκε, τη Δευτέρα  17 & Τρίτη 18 Ιουνίου, στο Αμφιθέατρο του 4ου & 30ου Δημοτικού Σχολειού Λάρισας. Στο χαιρετισμό της, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Β. Ζιάκα, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι  «Ο Αυτισμός στην ευρωπαϊκή κοινωνία έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις δεδομένου ότι ο αριθμός των άμεσα πληττόμενων ανέρχεται σε 4,5 εκατομμύρια άτομα στην Ε.Ε. Η πλούσια έρευνα για τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά και τις γνωστικές λειτουργίες των παιδιών με αυτισμό αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητές τους σε σχέση με τα παιδιά με τυπική ανάπτυξη και αναγνωρίζει τη συμβολή της ειδικής αγωγής στην εκπαιδευτική αντιμετώπιση αυτών των παιδιών».

Ζιάκα Βάσω

Η κ. Ζιάκα μάλιστα ανέφερε ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση υλοποιεί σχετικό πρόγραμμα με θέμα την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας σε θέματα Αυτισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω επιμορφωτική δράση πραγματοποιήθηκε  σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας και χαιρετισμό απεύθυνε η Πρόεδρος του Συλλόγου κα. Ερη Καλογεροπούλου.

Στη συνέχεια, η Σχολική Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης  Κ. Τσιόπα, η οποία είχε την πρωτοβουλία πραγματοποίησης της επιμόρφωσης, προλογίζοντας μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στους λόγους που το επέβαλαν και συγκεκριμένα:

  • στην αναγκαιότητα για συνεχή επιμόρφωση  των εκπαιδευτικών σε αποτελεσματικές εκπαιδευτικές  προσεγγίσεις και στρατηγικές για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
  • στην ικανοποίηση των αναγκών των επιμορφούμενων
  • στον αυξανόμενος πληθυσμός μαθητών με διαταραχές αυτιστικού φάσματος που φοιτούν στα ειδικά και  στα γενικά σχολεία.
  • στην  ανομοιογένεια στο επίπεδο ικανοτήτων των παιδιών με αυτισμό σε πολλές περιοχές της ανάπτυξης που κάνει το εκπαιδευτικό έργο πιο απαιτητικό και
  • στην ανάδειξη πολλών και διαφορετικών διδακτικών προσεγγίσεων και διδακτικών στρατηγικών στην εκπαίδευση των παιδιών με Αυτισμό και στην αξιοποίηση τους ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας.

«Όταν η επιμόρφωση συνάδει με τη διερεύνηση  και καταγραφή των αναγκών των συμμετεχόντων, την ενεργητική εμπλοκή τους και τη συνεργασία των φορέων τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά», κατέληξε η κ. Τσιόπα.

Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, και το ενδιαφέρον των 370 επιμορφούμενων, διαφορετικών ειδικοτήτων, όλων των βαθμίδων και από όλες τις γωνιές της Θεσσαλίας, παρέμεινε αμείωτο καθ’ όλη τη διάρκεια της διημερίδας.

Η κα Σοφία Μαυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και  ειδική σε θέματα Αυτισμού απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν καταθέσει ηλεκτρονικά. Επίσης, ανέλυσε τις εκθέσεις  των εκπαιδευτικών για μαθητές με αυτισμό που υποστηρίζουν ή υποστήριξαν, και είχαν υποβληθεί ώστε να λάβουν ανατροφοδότηση στη διάρκεια της επιμόρφωσης. Η κ. Μαυροπούλου έδωσε έμφαση στην προσεκτική παρατήρηση του μαθητή στο Αυτιστικό Φάσμα, την  καταγραφή των κατεκτημένων και αναδυόμενων δεξιοτήτων και δυσκολιών του και στη στοχοθεσία προκειμένου να εκπονηθεί εκείνο το Ειδικό Εξατομικευμένο Πρόγραμμα (ΕΕΠ), το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάθε μαθητή. Επίσης ανέφερε ότι στην εκπαίδευση των παιδιών με αυτισμό καθοριστικός  μπορεί να είναι ο ρόλος ενός επιπλέον συνάδελφου εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής  στην τάξη αλλά και η μεσολάβηση συνομηλίκων συμμαθητών.

Το περιεχόμενο του προγράμματος του σεμιναρίου διαμορφώθηκε από τις καταγεγραμμένες ανάγκες και  τα προβλήματα που οι  συμμετέχοντες αντιμετωπίζουν καθημερινά στην τάξη και αφορούσε την Κατανόηση του Αυτισμού, την Οργάνωση της Διδασκαλίας – Συνεργατικές Πρακτικές, Διαχείριση Συμπεριφοράς και Συναισθημάτων, τη Διδασκαλία Κοινωνικών Δεξιοτήτων – Συνεργασία Εκπαιδευτικών  και Γονέων .

Η επιτυχία αυτής της εκπαιδευτικής παρέμβασης έγκειται στη δυναμική της ανατροφοδότησης που δόθηκε, για την αξιοποίηση στη συνέχεια του περιεχομένου της επιμόρφωσης στο πραγματικό περιβάλλον της σχολικής τάξης.

 

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 9230

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>