
*Γράφουν οι Παναγιώτα Βαϊράμη, Κατερίνα Γκουντρουμάνη, Έφη Ιωάννου
Μαθήτριες Λυκείου Μ. Ράπτου
Πρόσφατα αξιοποιήσαμε την ευκαιρία που μας πρόσφερε το σχολείο μας κι επισκεφθήκαμε το CERN, το φημισμένο πανευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο. Συνδυάσαμε την επίσκεψη αυτή με μια εκπαιδευτική εκδρομή στην Ελβετία, ιδιαίτερα τη γαλλόφωνη περιοχή της (Γενεύη και Λωζάννη).
H εκδρομή μας άρχισε με επίσκεψη στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Ο πρέσβης κ. Αλέξανδρος Αλεξανδρής και τα διπλωματικά στελέχη της αντιπροσωπείας μας καλοδέχτηκαν και μας ενημέρωσαν για το κρίσιμο έργο τους στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ιδιαίτερα τις διαπραγματεύσεις για τη δημόσια υγεία, την περιβαλλοντική πολιτική και την επιστημονική έρευνα.
Το CERN είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως κέντρο πυρηνικών ερευνών. Ειδικεύεται στη σωματιδιακή φυσική. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Σήμερα αριθμεί είκοσι ένα κράτη-μέλη. Την ξενάγησή μας ανέλαβαν Έλληνες μεταπτυχιακοί φοιτητές που εργάζονται εκεί. Επισκεφθήκαμε τον επιταχυντή που βρίσκεται 120 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Εκεί διεξάγεται το πείραμα LHCb που ερευνά την ασυμμετρία ύλης-αντιύλης στο σύμπαν. Πρόσφατα στο CERN ανακαλύφθηκε το μποζόνιο του Higgs και η ανακάλυψη αυτή τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Η επίσκεψή μας στο CERN ολοκληρώθηκε στον εντυπωσιακό θόλο του «Globe» όπου παρακολουθήσαμε μια τρισδιάστατη προβολή για τα μυστήρια του σύμπαντος.
Δεν μπορούσαμε βέβαια να επισκεφθούμε τη διάσημη για την ωρολογοποιία της Ελβετία και να παραλείψουμε το μουσείο ρολογιού Patek Philippe! Το Μουσείο φιλοξενεί μια σπουδαία συλλογή από αληθινά αριστουργήματα, που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα. Είδαμε ρολόγια-κοσμήματα, που κοστίζουν μικρές περιουσίες!
Στο μουσείο του Ερυθρού Σταυρού παρακολουθήσαμε διαδραστικά το έργο του Ερυθρού Σταυρού σε εμπόλεμες καταστάσεις και φυσικές καταστροφές. Μας συνεπήραν οι συνεντεύξεις ορισμένων μαρτύρων που βίωσαν τραγικές περιστάσεις ως εθελοντές ή θύματα. Μέσα από τις διηγήσεις τους πήραμε μαθήματα πίστης, ζωής και αυταπάρνησης.
Στο Παλάτι των Εθνών, την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, ξεναγηθήκαμε τους χώρους της παλιάς έδρας της Κοινωνίας των Εθνών και του ΟΗΕ, αλλά και τις αίθουσες όπου σήμερα διεξάγονται διαπραγματεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις κλιματικές αλλαγές και τον πυρηνικό αφοπλισμό. Η χώρα μας ανήκει στα 60 κράτη-μέλη του ΟΗΕ που συμμετέχουν και στις τρεις διαπραγματεύσεις.
Στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάννης γνωρίσαμε την πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων στο χρόνο από την Αρχαία Ελλάδα έως και τους πρόσφατους Ολυμπιακούς του 2012, στο Λονδίνο. Ήταν ένα μουσείο γεμάτο Ελλάδα. Είδαμε τις δάδες που έφεραν την Ολυμπιακή φλόγα σε διάφορες Ολυμπιάδες, μετάλλια από πολλές διοργανώσεις, στολές διασήμων αθλητών υπογεγραμμένες από τους ίδιους. Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε ψηφιακά διάσημους αθλητές να μας μιλούν για τους κόπους που κατέβαλαν ώστε να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.
Την Κυριακή λειτουργηθήκαμε στο Ρωσικό Ιερό Ναό στη Γενεύη. Μας ενέπνευσε η ευσέβεια των Ρώσων Ορθοδόξων και η ιεροπρέπεια της ακολουθίας.
Βαθιά εντύπωση μας έκαναν το υψηλό βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της Ελβετίας, η ιδιαίτερα αναπτυγμένη οικονομία της χώρας (που συνεπάγεται υψηλές τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες) και η οργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών και των επιχειρήσεών τους. Ήταν μια επίσκεψη που διεύρυνε τους ορίζοντές μας και μας πρόσφερε μαθήματα ζωής.