Quantcast
Channel: Σχολεία – larissanet.gr
Viewing all 9190 articles
Browse latest View live

Μετάταξη εκπαιδευτικών σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων

$
0
0

10717

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκαν οι μετάταξεις εκπαιδευτικών σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων κατώτερης κατηγορίας.

Παρακαλούμε με την λήψη του παρόντος, να ενημερώσετε τους εκπαιδευτικους  που συμπεριλαμβάνονται στον κατωτέρω πίνακα και οι οποίοι είχαν υποβάλλει αίτηση μετάταξης σύμφωνα με τις διατάξεις  της παρ. 18 του άρθρου ένατου του Ν. 4057/2012 να μας στείλουν αυθημερόν στο φαξ 210- 3442339, υπευθυνη  δήλωση του Ν. 1599/86 ότι αποδέχονται να μεταταχθούν σε κλάδο κατώτερης κατηγορίας σε εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 9 του άρθρου 82 του ν. 4172/2013 (Α΄167) :
ΕΠΩΝΥΜΟ
ΟΝΟΜΑ
ΚΛΑΔΟΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
ΣΟΦΙΑ
ΠΕ20
ΠΔΕ ΔΥΤ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ
ΠΕ20
ΔΙΔΕ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΠΟΥΝΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΠΕ20
ΔΙΔΕ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΤΣΕΠΟΥΡΑΣ
ΑΛΕΞΙΟΣ
ΠΕ20
ΔΙΔΕ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΛΙΑΜΠΑΣ
ΣΤΕΡΓΙΟΣ
ΠΕ18.12
ΔΙΔΕ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΠΕ 16
ΔΙΠΕ ΑΧΑΙΑΣ
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΛΕΝΗ
ΠΕ 60
ΔΙΠΕ ΑΧΑΙΑΣ
ΚΑΓΚΑΝΗ
ΑΘΑΝΑΣΙΑ
ΠΕ17.01
ΔΙΔΕ ΑΧΑΙΑΣ
ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ
ΕΛΕΝΗ
ΠΕ 17.06
ΔΙΔΕ ΑΙΤΝΙΑΣ
ΚΟΥΝΟΥΠΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΠΕ 16
ΠΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΛΑΚΡΙΝΤΗΣ
ΔΗΜΟΣ
ΠΕ 18.35
ΔΙΔΕ Δ ΑΘΗΝΑΣ
ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΠΕ 16
ΔΙΔΕ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
ΤΣΙΚΙΝΑ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΠΕ20
ΔΙΔΕ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
ΜΑΤΖΩΛΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΠΕ70
ΔΙΠΕ ΑΝΑΤ ΘΕΣΣ/ΚΗΣ
ΜΠΟΝΑΤΣΟ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
ΠΕ18.02
ΔΙΔΕ ΠΕΛΛΑΣ
ΜΠΑΝΤΗ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΠΕ20
ΔΙΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΤΟΛΙΚΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ
ΠΕ20
ΔΙΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΔΕΣΚΑΤΑ
ΕΛΕΝΗ
ΠΕ18.33
ΠΔΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΜΙΑΡΙΤΗ
ΙΩΑΝΝΗ
ΠΕ 17.02
ΔΙΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΜΠΟΥΡΣΙΑΝΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΟ
ΠΕ 17.02
ΔΙΔΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΚΕΜΕΡΛΗ
ΟΥΡΑΝΙΑ
ΠΕ18.40
ΔΙΔΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΣΤΑΥΡΙΑ
ΕΛΕΝΗ
ΠΕ18.35
ΔΙΔΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Επισης να μας γνωρισετε τον αριθμό της απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με την οποία είχαν αποσπαστεί σε  υπηρεσίες αρμοδιότητας σας οι παρακάτω εκπ/κοι:
ΜΠΑΝΤΗ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΠΕ20
ΔΙΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΛΕΝΗ
ΠΕ 60
ΔΙΠΕ ΑΧΑΙΑΣ
ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ
ΕΛΕΝΗ
ΠΕ 17.06
ΔΙΔΕ ΑΙΤΝΙΑΣ
ΛΙΑΜΠΑΣ
ΣΤΕΡΓΙΟΣ
ΠΕ18.12
ΔΙΔΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

Στροφή αποφοίτων στα ελληνικά κολέγια

$
0
0

18611

Σε «νέα αρχή» εν μέσω οικονομικής κρίσης προσβλέπουν, από την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά, τα ελληνικά κολέγια.

Ύστερα από μια τριετία πολύ «χαμηλών πτήσεων» το ενδιαφέρον αποφοίτων λυκείων για τις σπουδές που προσφέρουν έχει αυξηθεί σε σχέση με το περυσινό καλοκαίρι έως και κατά 50%. Η οικονομική κρίση που δυσκολεύει τις σπουδές «εκτός έδρας» (είτε σε περιφερειακό ελληνικό πανεπιστήμιο είτε σε ΑΕΙ του εξωτερικού) και η μείωση των θέσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ ευνοεί τα κολέγια.

Βέβαια, η περίοδος των εγγραφών, που για τα κολέγια ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο, θα δείξει σε ποιο ποσοστό η τρέχουσα άνοδος του ενδιαφέροντος θα αποτυπωθεί σε αντίστοιχη αύξηση των εγγραφών.

Το 2012-2013, στα 35 κολέγια της χώρας φοίτησαν περίπου 17.000 σπουδαστές, το 75% των οποίων στα προπτυχιακά προγράμματα. «Εάν φέτος ο αριθμός των σπουδαστών αυξηθεί πάνω από 17.000, αυτό θα δώσει προοπτικές επιβίωσης στον κλάδο», λέει παράγοντας του χώρου των ιδιωτικών κολεγίων.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από τον Οκτώβριο του 2010 (όταν η ευρωπαϊκή Οδηγία 36/2005 για τα πτυχία των κολεγίων ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία) έως τις αρχές του Ιουλίου υποβλήθηκαν 2.845 αιτήσεις επαγγελματικής αναγνώρισης πτυχίων κολεγίων. Από αυτές εξετάστηκαν οι 2.429, και θετική εισήγηση έλαβαν οι 2.064 (85%) ενώ αρνητική οι 365 (15%). Άλλοι 416 φάκελοι αίτησης δεν έχουν εξεταστεί ακόμη.

Τέσσερις λόγοι

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων Κωνσταντίνος Καρκανιάς, γενικευμένη είναι η εκτίμηση ότι φέτος πολλοί περισσότεροι νέοι ζητούν πληροφορίες για τις σπουδές στα κολέγια.

«Ο αριθμός των αποφοίτων λυκείου που ζητούν πληροφορίες είναι αυξημένος έως και 50%, κατά περίπτωση κολεγίου» παρατηρεί ο ίδιος. Η αύξηση ενδιαφέροντος αποδίδεται συνδυαστικά σε τέσσερις λόγους. Κατ’ αρχήν, το υψηλό κόστος «φοιτητικής μετανάστευσης» αποθαρρύνει τις οικογένειες να στείλουν το παιδί τους για σπουδές στο εξωτερικό (η Βρετανία είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός των Ελλήνων). Ωστόσο, αυτό ισχύει κυρίως για τις προπτυχιακές σπουδές, καθώς το κύμα για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό δεν έχει ανακοπεί. «Η συντριπτική πλειονότητα επιλέγει να κάνει μεταπτυχιακά σε ξένη χώρα με την ελπίδα να βρει και δουλειά», λέει ο κ. Καρκανιάς.

Επιφυλακτικοί δείχνουν οι Έλληνες γονείς και με τις σπουδές σε κάποιο περιφερειακό πανεπιστήμιο και ΤΕΙ λόγω του κόστους «μετανάστευσης». Υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος σπουδών προσεγγίζει τις 50.000 ευρώ για σχολή τετραετούς φοίτησης. Στον αντίποδα, το κόστος των τριετών προπτυχιακών σπουδών στα κολέγια κινείται από 6.000 έως 8.000 ευρώ ετησίως, και των μεταπτυχιακών από 9.000 έως 12.000 για όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Επιπρόσθετα, φέτος πολλοί υποψήφιοι ανησυχούν ότι δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα -έστω περιφερειακού ιδρύματος- με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας, καθώς λόγω του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ μειώθηκαν συνολικά κατά περίπου 7.000.

Ο τέταρτος λόγος είναι ότι πλέον έχει διευρυνθεί το πεδίο των αντικειμένων-επαγγελμάτων για τα οποία χορηγείται επαγγελματική αναγνώριση. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην «Κ» αρμόδιο στέλεχος του υπ. Παιδείας, με τον νόμο 4093 του 2012 δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης πτυχίων που οδηγούν και σε νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα (π.χ. οικονομολόγος, μηχανικός) αλλά και σε μη νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα στην Ελλάδα (π.χ. αρχαιολόγος, γραφίστας).

Δηλαδή, κάθε πτυχίο ευρωπαϊκού ΑΕΙ και των παραρτημάτων του σε τρίτη χώρα είναι ισοδύναμο με πτυχίο ελληνικού ΑΕΙ, αρκεί να γίνει σύγκριση των προγραμμάτων σπουδών των δύο ιδρυμάτων. Σημειώνεται ότι μπορεί να ζητηθεί από τον κάτοχο του πτυχίου κολεγίου να εξετασθεί σε κάποια μαθήματα εάν από τη σύγκριση αποδειχθεί ότι το πρόγραμμα σπουδών του κολεγίου υπολείπεται των ελληνικών ΑΕΙ.

Άλλη επιλογή που έχει ο απόφοιτος κολεγίου για να λάβει αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων είναι να κάνει πρακτική άσκηση σε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.

Πηγή: skai.gr

Τι αλλάζει στις Σχολές Αστυνομίας

$
0
0

astynomia-4

Αλλαγές στις Σχολές Αστυνομίας φέρνει διάταξη που αναμένεται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή, ο υπουργός Δημόσιας Διάταξης Νίκος Δένδιας.
Σύμφωνα με τη διάταξη:
Α.Η Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αυτή ορίζεται από τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις και παρέχει ισότιμη εκπαίδευση και χορηγεί ισότιμα πτυχία, προς εκείνα που χορηγούνται από τα αντίστοιχου επιπέδου εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανήκει και το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας.
Β.Από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας μπορεί, στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής της, να οργανώνονται και να υλοποιούνται, αυτοδυνάμως ή σε συνεργασία με Α.Ε.Ι. της χώρας, προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και να απονέμονται αντίστοιχοι τίτλοι σπουδών.
 Επίσης η διάταξη ορίζει :
1. Η Αστυνομική Ακαδημία αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και η εποπτεία σ’ αυτήν ασκείται από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη μέσω του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
2. Η Αστυνομική Ακαδημία έχει ως αποστολή την εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση όλων των κατηγοριών και βαθμών του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής της η Αστυνομική Ακαδημία αναπτύσσει συνεργασίες με εκπαιδευτικά Ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα του εσωτερικού και του εξωτερικού και συμμετέχει σε προγράμματα, δράσεις και πρωτοβουλίες εκπαιδευτικού ή ερευνητικού χαρακτήρα που συμβάλλουν γενικά στην αναβάθμιση της παρεχόμενης από αυτήν επαγγελματικής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης. Οι απόφοιτοι των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας έχουν πρόσβαση σε συναφή με την αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας και τα ειδικότερα καθήκοντα του προσωπικού της μεταπτυχιακά προγράμματα των ανώτατων και ανώτερων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας ή και του εξωτερικού, ιδίως στους τομείς της νομικής, διοικητικής και οικονομικής επιστήμης, της πληροφορικής, της εγκληματολογίας, της ανάπτυξης και διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού και της κοινωνιολογίας.
3. Η Αστυνομική Ακαδημία συγκροτείται από το Επιτελείο της και τις ακόλουθες Υπηρεσίες:
α. Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας,
β. Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας,
γ. Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας,
δ. Σχολή Εθνικής Ασφάλειας.
4. Η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας είναι ισότιμη με τα Ιδρύματα και τις Σχολές του Πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως αυτή ορίζεται από τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις, και τις αντίστοιχες παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και παρέχει ισότιμη εκπαίδευση και χορηγεί ισότιμα πτυχία, προς εκείνα που χορηγούνται από τα Ιδρύματα και τις Σχολές αυτές.
5. Τα πτυχία και οι βεβαιώσεις φοίτησης ή παρακολούθησης μαθημάτων στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας υπογράφονται από τον διοικητή αυτής και απονέμονται σε ειδική τελετή.
6. Τα εκπαιδευτικά όργανα της Αστυνομικής Ακαδημίας είναι:
α. Τo Εκπαιδευτικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτείται από τον διοικητή της Αστυνομικής Ακαδημίας, ως πρόεδρο και τον υποδιοικητή αυτής, τον διοικητή της οικείας Σχολής, τον διευθυντή της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και τον Διευθυντή Σπουδών καθώς και έναν εκπρόσωπο του διδακτικού προσωπικού της οικείας Σχολής, ως μέλη. Χρέη γραμματέα εκτελεί ο προϊστάμενος του Τμήματος Εκπαιδευτικών Μελετών του Επιτελείου της Αστυνομικής Ακαδημίας, ο οποίος τηρεί τα πρακτικά και το βιβλίο αποφάσεων του εκπαιδευτικού συμβουλίου. Τo Εκπαιδευτικό Συμβούλιο συγκροτείται με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.
β. Ο Διευθυντής Σπουδών κάθε Σχολής ο οποίος επιλέγεται από το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της προηγούμενης παραγράφου, μεταξύ του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) της χώρας που διδάσκει στην Αστυνομική Ακαδημία. Αν δεν υπάρχει τέτοιο προσωπικό, ως Διευθυντής Σπουδών ορίζεται διδάσκων καθηγητής, κάτοχος διδακτορικού τίτλου, της οικείας Σχολής. Η αποζημίωση για την πέραν των διδακτικών τους καθηκόντων απασχόληση των Διευθυντών Σπουδών καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
7. α. Το διδακτικό προσωπικό της Αστυνομικής Ακαδημίας ορίζεται με απόφαση του διοικητή της και επιλέγεται ως ακολούθως :
(1) Για την επιλογή του διδακτικού προσωπικού των ακαδημαϊκού χαρακτήρα μαθημάτων αποφασίζει τριμελής Επιτροπή, η οποία συντίθεται από τον υποδιοικητή της Αστυνομικής Ακαδημίας ή τον αναπληρωτή του, ως πρόεδρο και μέχρι δύο (2) καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές Α.Ε.Ι. της χώρας, του ιδίου ή συναφούς με την υπό πλήρωση θέση γνωστικού αντικειμένου.
(2) Για την επιλογή του διδακτικού προσωπικού των μη ακαδημαϊκών μαθημάτων αποφασίζει τριμελής Επιτροπή, η οποία συντίθεται από τον υποδιοικητή της Αστυνομικής Ακαδημίας ή τον αναπληρωτή του, τον διοικητή της οικείας Σχολής και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Χρέη προέδρου της Επιτροπής εκτελεί το κατά βαθμό ανώτερο ή αρχαιότερο μέλος αυτής.
β. Οι Επιτροπές των υποπεριπτώσεων (1) και (2) της προηγούμενης περίπτωσης συγκροτούνται με απόφαση του διοικητή της Αστυνομικής Ακαδημίας.
γ. Με τις ίδιες ως άνω διαδικασίες επιλέγονται και ορίζονται ισάριθμοι προς τους τακτικούς αναπληρωτές καθηγητές.
δ. Ως εκπρόσωπος του διδακτικού προσωπικού κάθε Σχολής ορίζεται διδάσκων καθηγητής της Σχολής αυτής, κάτοχος διδακτορικού τίτλου, ο οποίος επιλέγεται από το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο.
8. Για την επιλογή του διδακτικού προσωπικού της προηγούμενης παραγράφου προηγείται, απαραιτήτως, η δημοσίευση σχετικής προκήρυξης, με την οποία καθορίζονται τα προσόντα που απαιτούνται, τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται προς πιστοποίηση των προσόντων των υποψηφίων, καθώς επίσης η διάρκεια και οι λοιποί όροι εργασίας. Για τη διδασκαλία, στην Αστυνομική Ακαδημία, μαθήματος του οποίου το γνωστικό αντικείμενο διδάσκεται σε Α.Ε.Ι., απαιτείται η κατοχή διδακτορικού τίτλου σπουδών στο ίδιο ή σε συναφές αντικείμενο και μόνον εφόσον δεν υπάρχει υποψήφιος καθηγητής για το μάθημα αυτό επιτρέπεται η διδασκαλία του από καθηγητή κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών σε συναφές αντικείμενο. Η προκήρυξη εκδίδεται από τον διοικητή της Αστυνομικής Ακαδημίας, ύστερα από σχετική εισήγηση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου η οποία υποβάλλεται πριν από τη λήξη του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους και δημοσιεύεται σε τουλάχιστον δύο (2) ημερήσιες εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας. Με την προκήρυξη καθορίζεται και η αμοιβή των καθηγητών ή αναπληρωτών καθηγητών Α.Ε.Ι. που συμμετέχουν στις τριμελείς Επιτροπές επιλογής της προηγούμενης παραγράφου.
9. Ο Διευθυντής Σπουδών κάθε Σχολής, σε συνεργασία με τον διοικητή αυτής, εντός ενός μηνός από τη λήξη του εκπαιδευτικού έτους, εισηγείται προς το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο αναφορικά με το πρόγραμμα σπουδών, τις θεματικές ενότητες της διδακτέας ύλης, τα εκπαιδευτικά βοηθήματα, συγγράμματα και λοιπό εκπαιδευτικό υλικό που θεωρείται αναγκαίο για την εκπαίδευση των φοιτητών της Σχολής, καθώς και για κάθε άλλο θέμα που αφορά στην εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή λειτουργία της Σχολής για το επόμενο εκπαιδευτικό έτος. Επί της εισηγήσεως αποφασίζει το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο εντός ενός μηνός από την υποβολή της και σε κάθε περίπτωση είκοσι (20) τουλάχιστον ημέρες πριν από την έναρξη του νέου εκπαιδευτικού έτους.
10. Από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας μπορεί, στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής της, να οργανώνονται και να υλοποιούνται, αυτοδυνάμως ή σε συνεργασία με Α.Ε.Ι. της χώρας, προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και να απονέμονται αντίστοιχοι τίτλοι σπουδών. Τα προγράμματα αυτά καταρτίζονται από ειδική τριμελή Επιτροπή, η οποία συγκροτείται γι’ αυτό το σκοπό με απόφαση του διοικητή της Αστυνομικής Ακαδημίας και συντίθεται από τον διοικητή της Σχολής, ως πρόεδρο και μέλη τον Διευθυντή Σπουδών της Σχολής αυτής και έναν καθηγητή Α.Ε.Ι. του ιδίου ή συναφούς προς το μεταπτυχιακό πρόγραμμα γνωστικού αντικειμένου, ο οποίος, σε περίπτωση συνεργασίας, προέρχεται από το συνεργαζόμενο Α.Ε.Ι. Το περιεχόμενο του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών υποβάλλεται στο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο και εγκρίνεται από αυτό. Μέρος των μεταπτυχιακών προγραμμάτων μπορεί να υλοποιείται σε Σχολές ή Τμήματα Α.Ε.Ι. της Αθήνας. Διευθυντής του Προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών είναι ο Διευθυντής Σπουδών της Σχολής, ο οποίος μεριμνά για την ομαλή υλοποίησή του. Με τον οικείο κανονισμό ρυθμίζονται τα ειδικότερα ζητήματα και λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών, τα οποία αφορούν, ιδίως:
α. το αντικείμενο, το σκοπό και τη χρονική διάρκεια του προγράμματος, καθώς και το είδος των μεταπτυχιακών τίτλων που απονέμονται,
β. τις κατηγορίες των πτυχιούχων που γίνονται δεκτές, τη διαδικασία εισαγωγής τους, τα διδασκόμενα μαθήματα, τις πρακτικές ασκήσεις, τον αριθμό των μεταπτυχιακών φοιτητών και τη διδακτική και ερευνητική απασχόλησή τους,
γ. τις ανάγκες σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή για την απρόσκοπτη εφαρμογή του προγράμματος, το συνολικό κόστος υλοποίησής του, καθώς και τις πηγές και το ύψος χρηματοδότησής του, αναλυτικά,
δ. την τυχόν αναθεώρηση επιμέρους παραμέτρων του σχετικού προγράμματος σπουδών, και
ε. κάθε άλλο θέμα που αφορά στην οργάνωση και υλοποίηση του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών.
11. Στο Επιτελείο της Αστυνομικής Ακαδημίας λειτουργεί Υπηρεσία Οικονομικής Διαχείρισης και Τεχνικής Υποστήριξης, η οποία είναι αρμόδια για τη διαχείριση των θεμάτων οικονομικής φύσεως και υλικοτεχνικού εξοπλισμού της Αστυνομικής Ακαδημίας και των υπαγομένων σ’ αυτήν Υπηρεσιών, όπως τα θέματα προϋπολογισμού, μισθοδοσίας, δαπανών, προμηθειών και, γενικά, διαχείρισης των οικονομικών πόρων, καθώς και τα θέματα εφοδιασμού, συντήρησης και διανομής στο προσωπικό και τις Υπηρεσίες των απαραίτητων μέσων, μηχανημάτων και λοιπών εφοδίων και υλικών. Στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας αυτής περιλαμβάνονται, ιδίως:
α. η κατάρτιση, η έγκαιρη υποβολή για έγκριση, τροποποίηση ή αναμόρφωση και η παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Αστυνομικής Ακαδημίας και η συγκέντρωση, επεξεργασία και η αξιολόγηση των συναφών προς το ζήτημα αυτό στοιχείων,
β. η έγκαιρη κατάρτιση και υποβολή για έγκριση του ετήσιου ή μεσοπρόθεσμου προγράμματος προμηθειών, η μέριμνα για την εκτέλεσή του και η διεκπεραίωση όλων των συναφών με το ζήτημα αυτό διαδικασιών, όπως η διενέργεια διαγωνισμών, η παραλαβή των προμηθειών και η εκποίηση ή καταστροφή του περιορισμένης οικονομικής εκμετάλλευσης ή άχρηστου υλικού, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις,
γ. η διεκπεραίωση των διαδικασιών που αφορούν στην εκκαθάριση δαπανών της Αστυνομικής Ακαδημίας, η διαχείριση της πάγιας προκαταβολής και η σύνταξη του απολογισμού και ισολογισμού και η υποβολή τους για έγκριση,
δ. η διεκπεραίωση των διαδικασιών που προβλέπονται για τη μισθοδοσία, την αμοιβή ή την αποζημίωση του πάσης φύσεως προσωπικού της Αστυνομικής Ακαδημίας, η παρακολούθηση και τακτοποίηση των μισθολογικών του μεταβολών και η μέριμνα για τη μηχανογραφική επεξεργασία, ανάλυση και τήρηση των σχετικών στοιχείων,
ε. η παραλαβή και η μέριμνα για την εξόφληση των χρηματικών ενταλμάτων και η διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις,
στ. η καταγραφή, παρακολούθηση, αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης και κινητής περιουσίας και του κάθε είδους εξοπλισμού της Αστυνομικής Ακαδημίας και η διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών.
12. Πόροι της Αστυνομικής Ακαδημίας είναι, ιδίως:
α. η ετήσια κρατική επιχορήγηση, που εγγράφεται στον προϋπολογισμό εξόδων του ΕΦ.43-110 «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ»,
β. οι πρόσοδοι από τη μίσθωση ή κατ’ άλλον τρόπο αξιοποίηση περιουσιακών της στοιχείων,
γ. τα έσοδα από τη συμμετοχή της σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης,
δ. οι κάθε είδους εισφορές, επιχορηγήσεις, δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες και πόροι συναφείς προς το σκοπό και την αποστολή της.
13. Ως προϊστάμενος της Αστυνομικής Ακαδημίας τοποθετείται, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αξιωματικός με το βαθμό του Υποστράτηγου Αστυνομίας, ή Ταξίαρχου Αστυνομίας, ο οποίος φέρει τον τίτλο του διοικητή. Ως υποδιοικητής ορίζεται αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας με το βαθμό του Ταξίαρχου ή του Αστυνομικού Διευθυντή. Ως διοικητές των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας ορίζονται αξιωματικοί με το βαθμό του Ταξίαρχου ή του Αστυνομικού Διευθυντή.
14. Η λειτουργία της Αστυνομικής Ακαδημίας και η εισαγωγή για εκπαίδευση και μετεκπαίδευση στις Σχολές της διέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 41 παρ.1 και 3 έως 10, 42 και 43 του ν. 1481/1984 (Α΄152) και του ν. 2226/1994 (Α΄122).
15. Με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται μετά από πρόταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ρυθμίζονται, μέσα στο πλαίσιο του άρθρου αυτού, τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της Αστυνομικής Ακαδημίας και των Σχολών που υπάγονται σ’ αυτήν, της διδακτέας ύλης, του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων των δοκίμων, των εξετάσεων και των λοιπών τρόπων ελέγχου της επίδοσης των φοιτητών, η φοίτηση και η αποφοίτηση από τις Σχολές και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Τα προεδρικά διατάγματα του προηγούμενου εδαφίου κωδικοποιούνται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και απαρτίζουν τον κανονισμό εκπαίδευσης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΠΗΓΗ: likio.gr//φωτ. eurokinissi

Τέλος το 16ο Γυμνάσιο Λάρισας

$
0
0

Σχολική Αίθουσα

Στη Λάρισα καταργείται το 16ο Γυμνάσιο Λάρισας, όπως είχε γράψει η larissanet.gr

Το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έπειτα από τις 119 καταργήσεις δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1901/Β/5-8-2013) και την οποία συνυπογράφουν ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, συγχωνεύονται 15 μονάδες και καταργούνται άλλες 13.

Πιο συγκεκριμένα καταργούνται 11 γυμνάσια σε Αθήνα, Γιάννενα, Λάρισα, Λακωνία, Θεσσαλονίκη και Χανιά. Και 2 λύκεια σε Κοζάνη και Χανιά.

Την ίδια ώρα συγχωνεύονται 10 γυμνασιακές μονάδες σε Καβάλα, Ξάνθη, Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Και 5 λύκεια σε Αθήνα και Πειραιά.

Υπολογίζεται ότι με τις καταργήσεις αυτές οι δαπάνες για τη μεταφορά των μαθητών αγγίζουν τις 58.200 ευρώ από την έναρξη της σχολικής χρονιάς έως και το τέλος του έτους, ενώ για κάθε οικονομικό έτος οι δαπάνες αυτές υπολογίζονται σε 146.000 ευρώ.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ – ΛΥΚΕΙΩΝ

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Νέα διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών

$
0
0

ΕΛΜΕ Κηποθέατρο

Φωτ. αρχείου

Aύριο Παρασκευή στις 9πμ οι καθηγητές της Τεχνικής Εκπαίδευσης παίρνουν τις διαπιστωτικές πράξεις της διαθεσιμότητας.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Λάρισας τονίζει: «Πήραμε μιαν απόφαση. Κανένας μόνος του. Καμία μόνη. Την τηρούμε και θα την τηρήσουμε. Είναι μια καλή ευκαιρία να είμαστε όλοι εκεί.

Καλούμε όλους τους καθηγητές, όλων των ειδικοτήτων, όλων των σχολείων! Είναι η κατάλληλη στιγμή να υποστηρίξουν τους συναδέλφους τους έμπρακτα,  να διαδηλώσουν για όλα τα βάρβαρα μέτρα που έρχονται και διαλύουν το δημόσιο σχολείο.

Καλούμε Γονείς, Μαθητές, Ανέργους, Σχολικούς φύλακες, εργαζόμενους στους ΟΤΑ, δημάρχους, δημοτικά συμβούλια, φορείς, Υγειονομικούς, τους πάντες!

Ολοι πρέπει να είμαστε εκεί σε κοινό  βηματισμό για την ζωή μας, και το μέλλον των παιδιών μας!

Αξίζει ένα πρωινό, να αφιερωθεί στην διεκδίκηση της ζωής μας.

Θα έχουμε πολλά πρωινά για να απολαμβάνουμε την νίκη μας και τα αποτελέσματά της.

Όποιος απουσιάζει δεν θα δικαιούται να λέει: δεν γίνεται τίποτα.

το μόνο που θα μπορεί να λέει είναι: γινόντουσαν πολλά πράγματα, αλλά ΕΓΩ ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ. Και τις εξηγήσεις θα τις δίνει, στα παιδιά του!»

Οι καθηγητές έκαψαν τις διαπιστωτικές διαθεσιμότητας

$
0
0

καθηγητές διαθεσιμότητες

ΦΩΤ. LARISSANET.GR
Με μια συμβολική κίνηση οι καθηγητές που υπηρετούσαν μέχρι πρότινος στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση του νομού Λάρισας εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για το καθεστώς της διαθεσιμότητας στο οποίο εισήλθαν και επισήμως σήμερα.
καθηγητές διαθεσιμότητες (1)
Μπροστά από τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Λάρισας έκαψαν τις διαπιστωτικές πράξεις με τις οποίες τίθενται σε διαθεσιμότητα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής.
Λίγο νωρίτερα οι 90 καθηγητές που υπηρετούσαν στις υπό κατάργηση ειδικότητες των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ πέρασαν από το αρμόδιο γραφείο της Διεύθυνσης, απ’ όπου και έλαβαν τα σχετικά έγγραφα.
Περίσσευε η οργή σε πολλούς εκ των εκπαιδευτικών που αφήνουν τις θέσεις τους, στις οποίες υπηρετούσαν επί δεκαετίες, ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις της έντονης συγκίνησης.
καθηγητές διαθεσιμότητες (2)
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καθηγητές ξεκινούν εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών, ζητώντας την επαναφορά των 50 ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ, οι οποίες καταργήθηκαν και την επιστροφή των συναδέλφων τους στις αίθουσες.
καθηγητές διαθεσιμότητες4
καθηγητές διαθεσιμότητες4 (1)
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα παρακάτω:
Η επιτροπή αγώνα εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας – ΕΛΜΕ Λάρισας και η ΟΛΜΕ ξεκινάμε Εκστρατεία Συλλογής Υπογραφών.
Με σύνθημα:  Ενώνουμε τις φωνές μας
                   Ενώνουμε τις δράσεις μας
                   Για Ποιοτική Δημόσια Δωρεάν Παιδεία
                   Για να έχουν ευκαιρίες εκπαίδευσης όλα τα Παιδιά
Ζητάμε την επαναφορά των 50 ειδικοτήτων και την επιστροφή των καθηγητών στις θέσεις τους.
Ζητάμε την επαναφορά των τομέων και των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ.
Υπογράφουμε όλοι, ως το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, για ότι πολυτιμότερο έχουμε, τα παιδιά μας
Ως ευγνωμοσύνη, σε όσους πριν από μας, αγωνίσθηκαν για τη δημόσια δωρεάν παιδεία και μας έδωσαν ευκαιρίες στη γνώση..
Ως υποχρέωση δική μας να αφήσουμε παρακαταθήκη στις μελλοντικές γενιές  να έχουν πρόσβαση στη γνώση.
Είμαστε  όλοι συνδιοργανωτές και συνοδοιπόροι γιατί μας αφορά όλους.
Η συλλογή των υπογραφών είναι πανελλήνια σε συνεργασία με όλες της ΕΛΜΕ της χώρας.
Ήδη η ΟΛΜΕ έχει ανεβάσει στο διαδίκτυο διεθνή ηλεκτρονική φόρμα συλλογής υπογραφών.
Η επιτροπή αγώνα διακινεί τα έντυπα για την χειρόγραφη συλλογή υπογραφών».
καθηγητές διαθεσιμότητες4 (3)
Στιγμιότυπα από τη σημερινή διαμαρτυρία των καθηγητών στη Λάρισα
καθηγητές διαθεσιμότητες4 (4)

Καθηγητές αποδοκίμασαν Λαρισαίους βουλευτές

$
0
0

γραφείο Σαχινίδη

Η εντονότατη διαμαρτυρία των καθηγητών ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα – μετά το κάψιμο των διαπιστωτικών πράξεων και των σχετικών βεβαιώσεων παραλαβής – είχε και συνέχεια…
Διαματυρία Καθηγητών
Πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας, όπου και φώναζαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής.
Διαμαρτυρία Καθηγητών 1
Στόχος τους ήταν να φτάσουν στα γραφεία των τριών βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ του νομού Λάρισας κ.κ. Μ. Χαρακόπουλου, Χρ. Κέλλα και Φιλ. Σαχινίδη, οι οποίοι και στηρίζουν με την ψήφο τους την κυβέρνηση.
γραφείο Κέλλα
Πρώτη στάση έγινε στον πεζόδρομο της οδού Πανός, όπου και βρίσκεται το πολιτικό γραφείο του βουλευτή ΝΔ Χρ. Κέλλα. Έντονες αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα, ενώ δεν έλειψαν τα συνθήματα κατά της κυβέρνησης.
Αφού περιδιάβηκαν τους κεντρικούς δρόμους έφτασαν στον πεζόδρομο Δευκαλίωνος και Παπακυριαζή, στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου βρίσκεται το γραφείο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φιλ. Σαχινίδη. Το ίδιο έντονα συνθήματα και αποδοκιμασίες, ενώ δεν έλειψε η… γιούχα.
γραφείο Χαρακόπουλου
Η τρίτη στάση για τους υπό διαθεσιμότητα καθηγητές πραγματοποιήθηκε στην οδό Ανθίμου Γαζή, στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου, με το σκηνικό της αποδοκιμασίας να είναι πανομοιότυπο.
Διαμαρτυρία Καθηγητών 2
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις τρεις περιπτώσεις οι Λαρισαίοι καθηγητές κήρυξαν ανεπιθύμητους τους τρεις βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στον νομό.
Διαμαρτυρία Καθηγητών 3
Η πορεία κατέληξε στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, όπου αντιπροσωπεία των διαμαρτυρόμενων κατευθύνθηκε προς το γραφείο της διευθύντριας Β. Ζιάκα.
Διαμαρτυρία Καθηγητών 4
Διαμαρτυρία Καθηγητών 5

Προσλήψεις αναπληρωτών από το υπ.Παιδείας

$
0
0

καθηγητές

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο της κατάρτισης των ενιαίων πινάκων αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχολ. έτους 2013-2014 καλεί τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς να υποβάλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά από 12 – 08 – 2013 έ ως 23 – 08 – 2013.

Διαβάστε τηνπροκήρυξη για τις Προσλήψεις Αναπληρωτών


Oι καθηγητές μετά τις τοποθετήσεις στο νομό Λάρισας

$
0
0

σχολική αίθουσα

Mε την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των καθηγητών από το ΠΥΣΔΕ Λάρισας, έχει δημιουργηθεί με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα η εικόνα με το εκπαιδευτικό προσωπικό στον Νομό σύμφωνα με τον πίνακα 1.

Palatos Xristos

Του Χρήστου Παλάτου, Αιρετού στο ΠΥΣΔΕ Λάρισας (ΠΑΣΚ)

Όπως έχω αρθρογραφήσει όλοι οι παραπάνω καθηγητές θα χρειαστούν για την λειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβριο εκτός εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τους πειραματισμούς μέσα στον Αύγουστο και πραγματικά θέλει να διαλύσει την εκπαίδευση. Άρχισε με την αύξηση του ωραρίου κατά δύο ώρες, κατήργησε 50 ειδικότητες της Τεχνικής Εκπαίδευσης με αποτέλεσμα να βρεθούν 2500 καθηγητές εκτός των σχολείων και τώρα ενώ έχει γίνει ο προγραμματισμός των σχολείων τον Ιούνιο προετοιμάζονται αλλαγές στα Ωρολόγια προγράμματα χωρίς καμία επιστημονική και παιδαγωγική τεκμηρίωση. Πιστέψω πως το Υπουργείο πρέπει να ακούσει τους μάχιμους καθηγητές που είναι στα σχολεία γιατί οι εισηγητές των παραπάνω δεν πρέπει να έχουν μπεί ποτέ σε αίθουσα διδασκαλίας και μάλλον δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί ένα σχολείο.

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας είναι 272  καθηγητές όλων των κλάδων και ειδικοτήτων κρίθηκαν πλεονάζοντες. Είναι ένα αποτέλεσμα που στηρίχθηκε στην εγκύκλιο 84582/Δ2/20-6-2013 του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. που η φιλοσοφία της  οδηγεί στην διόγκωση των πλεονασμάτων και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα για τους παρακάτω λόγους: Στους πίνακες που υπολογίστηκαν οι υπεραριθμίες δεν αφαιρέθηκαν οι ώρες από τους  87 Διευθυντές σχολείων που εμφανίζονται με το προβλεπόμενο ωράριο στην οργανική τους ενώ υπηρετούν με μειωμένο ωράριο σε άλλο σχολείο. Το ίδιο έγινε με τους 3  Διευθυντές Εκπαίδευσης , 14 Σχολικούς Συμβούλους, 1 περιφερειακής Δ/ντριας και 10 καθηγητών (ΕΚΦΕ, ΠΛΗΝΕΤ, ΚΕΣΥΠ, ΚΕΔΔΥ, Περβαλλοντική και Αγωγή Υγείας)  με οργανική σε σχολεία του νομού. Επίσης δεν υπολογίστηκαν οι μειώσεις στο ωράριο για τους 82 Υποδιευθυντές-Τομεάρχες Σχολείων. Προέκυψαν 58 καθηγητές Υπεράριθμοι που είχαν Α΄Ανάθεση 9 ή 10 ή 11 ώρες  και υπολείπονταν για  την συμπλήρωση του ωραρίου τους αντίστοιχα κάτω από 12 ώρες. Επομένως οι παραπάνω πλεονάζοντες χρειάζονται για την λειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβριο.

Για τους 230 καθηγητές που είναι στην διάθεση  θα καλύψουν λειτουργικά κενά με την έναρξη του Σχολικού έτους από τα κενά από συνταξιοδοτήσεις (113 καθηγητές), διάθεση καθηγητών στην Α/θμια των κλάδων ΠΕ05, ΠΕ06 , ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ11 και ΠΕ19 (82 την φετινή χρονιά), 30 έως 50 καθηγητές αναμένεται τις επόμενες ημέρες να μεταταχθούν στην Α/θμια και στα Γραφεία ως Διοικητικοί. Επίσης θα χρειασθεί να καλύψουν ανάγκες απροσδιόριστες σήμερα για κενά που θα προκύψουν από άδειες (άνευ αποδοχών, κύησης, λοχείας, ανατροφής, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας κ.ά). Από όλα τα παραπάνω είναι κατανοητό ότι στον νομό Λάρισας οι καθηγητές που πλεονάζουν καθώς και οι καθηγητές που  παραμένουν στην διάθεση, είναι απαραίτητοι για την λειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβριο.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1- ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΥΣΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ
Α/Α ΚΛΑΔΟΣ  ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ
1 ΠΕ01 ΘΕΟΛΟΓΟΙ 5 22      9
2 ΠΕ02 ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ 33 9     54
3 ΠΕ03 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ 16 9     11
4 ΠΕ05 ΓΑΛΛΙΚΗΣ 5 28     11
5 ΠΕ06 ΑΓΓΛΙΚΗΣ 3 26     11
6 ΠΕ07 ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ 1 9      5
7 ΠΕ08 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ 1 5      2
8 ΠΕ09 ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ 0 5      6
9 ΠΕ10 ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΙ 0 9    11
10 ΠΕ11 ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 9 9    15
11 ΠΕ12.01 ΠΟΛΙΤ.ΜΗΧ.. 0 5      1
12 ΠΕ12.02 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ 0 0      4
13 ΠΕ12.04 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ 0 1      0
14 ΠΕ12.05 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ 1 0      3
15 ΠΕ12.10 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ – ΦΥΣ. ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ 1 2      2
16 ΠΕ12.11 ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 0 0     1
17 ΠΕ13 ΝΟΜΙΚΗΣ-ΠΟΛΙΤ. ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 10     5
18 ΠΕ14.04 ΓΕΩΠΟΝΟΙ 1 4     3
19 ΠΕ15 ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 2 2     2
20 ΠΕ16 ΜΟΥΣΙΚΗΣ 3 6     5
21 ΠΕ17.01 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ- ΑΣΕΤΕΜ 0 2     1
22 ΠΕ17.02 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ-ΑΣΕΤΕΜ 0 4     0
23 ΠΕ17.03 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ- ΑΣΕΤΕΜ- 0 4     1
24 ΠΕ17.04 ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΚΟΙ-ΑΣΕΤΕΜ 0 2     0
25 ΠΕ17.05 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ-ΤΕΙ-ΚΑΤΕΕ 1 2     1
26 ΠΕ17.06 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ ΤΕΙ-ΚΑΤΕΕ 0 5     1
27 ΠΕ17.07 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΤΕΙ-ΚΑΤΕΕ 0 4     0
28 ΠΕ18.01 ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ 0 0     0
29 ΠΕ18.02 ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 2 3     6
30 ΠΕ18.03 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ 0 3     7
31 ΠΕ18.07 ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 2 0     0
32 ΠΕ18.08 ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗΣ 0 0     0
33 ΠΕ18.09 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 0     0
ΠΕ18.10 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ 3 0     0
34 ΠΕ18.11 ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ 1 0     0
35 ΠΕ18.12 ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 0 3     5
36 ΠΕ18.13 ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 0 3     2
37 ΠΕ18.15 ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ & ΑΡΔΕΥΣΕΩΝ 0 3     1
38 ΠΕ18.16 ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ 0 0     1
39 ΠΕ18.17 ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ 0 0     1
40 ΠΕ18.21 ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ 0 0     0
41 ΠΕ18.22 ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΟΙ 0 0     1
42 ΠΕ18.23 ΝΑΥΤ.ΜΑΘ.(ΠΛΟΙΑΡΧΟΙ) 0 0     1
43 ΠΕ18.33 ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΙ 1 0     0
44 ΠΕ18.35 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 0 0     1
45 ΠΕ18.36 ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 0 0     0
46 ΠΕ19 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΕΙ 1 40    19
47 ΠΕ20 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΙ 2 1      3
48 ΤΕ01.01 ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ 1 1      0
49 ΤΕ01.02 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ 0 1      0
50 ΤΕ01.03 ΜΗΧ.ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ 0 1      0
51 ΤΕ01.04 ΨΥΚΤΙΚΙ 1 2      0
52 ΤΕ01.05 ΔΟΜΙΚΟΙ 0 1      1
53 ΤΕ01.06 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ 0 1      0
54 ΤΕ01.07 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ 0 1      0
55 ΤΕ01.13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΣ Η/Υ 0 7      1
56 ΠΕ04.01 ΦΥΣΙΚΟΙ 8 14      5
57 ΠΕ04.02 ΧΗΜΙΚΟΙ 2 2      4
58 ΠΕ04.04 ΒΙΟΛΟΓΟΙ 1 0      3
59 ΠΕ04.05 ΓΕΩΛΟΓΟΙ 0 1      3
60 ΔΕ01.01 ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΕΣ 2 0      0
61 ΔΕ01.10 ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ 1 0      0
62 ΔΕ01.15 ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΟΙΑΣ 1 0      0
ΣΥΝΟΛΟ                             113                 272     230
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ -ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ:ΠΑΛΑΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΙΡΕΤΟΣ ΠΥΣΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το πλακάτ, τα όνειρα και ο Κέλλας…

$
0
0

διαμαρτυρία εκπαιδευτικών σε βουλευτικά γραφεία (4)

«Μην γκρεμίζετε τα όνειρα των παιδιών μας, τα δημόσια σχολεία ανήκουν στα παιδιά» έγραφε το πλακάτ του καθηγητή στη διαμαρτυρία της ΕΛΜΕ Λάρισας – Επιτροπή αγώνα έξω από το γραφείο του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος (ΝΔ) Χρήστου Κέλλα. Ο βουλευτής φυσικά απουσίαζε,  Αύγουστος γαρ, απολαμβάνει τα μπάνια του στη Βόρεια Ελλάδα. Εξάλλου, όπως έλεγαν οι εκπαιδευτικοί «στη Βουλή ψηφίζει τα κυβερνητικά σχέδια με τα δυο χέρια…».

Τα παράπονα των ψηφοφόρων του, αν και έλαβε το μήνυμα, θα τα ακούσει στη Λάρισα το φθινόπωρο… Όσο για τα όνειρα των παιδιών, αφήστε τα…

Απολυτήριο χωρίς μαθηματικά;

$
0
0

διαμαρτυρία εκπαιδευτικών σε βουλευτικά γραφεία (2)

«Πως θα πάρoυν απολυτήριο, όσοι δεν κάνουν μαθηματικά;» διερωτάται η εκπαιδευτικός κ. Βασιλική Γκόση επισημαίνοντας ότι: «Στο σχέδιο νόμου για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μεταξύ άλλων περιγράφεται η διαδικασία απόλυσης στο Γενικό λύκειο.

Στο άρθρο 3, στην παράγραφο 5 γράφει πως, για να απολυθεί ένας μαθητής από το Λύκειο πρέπει να έχει στο μάθημα της Γλώσσας και των Μαθηματικών μέσο όρο ίσο ή μεγαλύτερο του 10.  Όμως Μαθηματικά δεν διδάσκονται όλοι οι μαθητές, αφού στη Γενική Παιδεία δεν υπάρχουν και  στις ομάδες προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών και επιστημών υγείας επίσης δεν υπάρχουν  Μαθηματικά μεταξύ των διδασκόμενων μαθημάτων.

Προκύπτει το ερώτημα πως θα απολυθούν αυτοί οι μαθητές;»

Εύλογο το ερώτημα. Απάντηση θα λάβουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί;

Δικαίωση για τον δάσκαλο Στέφανο Γκουλιώνη

$
0
0

Γκουλιώνης Στέφανος

Απαλλάχθηκε από το A” Τμήμα του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Θεσσαλίας ο Θεσσαλός δάσκαλος Στέφανος Γκουλιώνης και από το Σεπτέμβρη επιστρέψει δικαιωμένος στις σχολικές αίθουσες.

Υπενθυμίζουμε ότι ο εκπαιδευτικός είχε κατηγορηθεί για «ανάρμοστη συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας», μετά τη μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2011, και είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Τι σημαίνουν οι αλλαγές στο Λύκειο

$
0
0

Καραφέριας-Γκέκας

Φωτο: Οι καθηγητές κ.κ. Κώστας Γκέκας και Στέλιος Καραφέριας των φροντιστηρίων «Κ. Γκέκας – Σ. Καραφέριας»

Του Γιάννη Ανδρεάκη

Την πρώτη εικόνα που προκύπτει από τις αλλαγές που σχεδιάζονται για το νέο Λύκειο δίνει ο καθηγητής Στέλιος Καραφέριας με δηλώσεις του στη larissanet.gr.

«Με το νέο σύστημα ο μαθητής κατά την Α΄ και Β΄ Λυκείου θα πρέπει να έχει μια σφαιρική εικόνα για όλα τα μαθήματα που διδάσκεται, καθώς θα εξετάζεται σε αυτά, έτσι δεν θα μπορεί να εγκαταλείπει κανένα μάθημα» υπογραμμίζει ο κ. Καραφέριας, ο οποίος εκτιμά ότι με το νέο σύστημα «υπάρχει σχετική απεμπλοκή του Λυκείου απ’ τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση όπως αυτή ήταν γνωστή μέχρι τώρα». «Στη Γ΄ Λυκείου – συνεχίζει ο κ. Καραφέριας – τα πράγματα εξειδικεύονται, καθώς ο μαθητής θα διδάσκεται περισσότερες ώρες τα μαθήματα προσανατολισμού».

Σε ότι αφορά το σύστημα εξετάσεων, κατά την Α΄ και Β΄ Λυκείου θα διεξάγονται προαγωγικές εξετάσεις με το 50% των θεμάτων για κάθε μάθημα να επιλέγεται από Τράπεζα Θεμάτων που θα είναι πανελλήνια, ενώ το υπόλοιπο 50% των θεμάτων θα ορίζεται από τον διδάσκοντα καθηγητή. Στη συνέχεια η διόρθωση των γραπτών θα γίνεται από τον ίδιο καθηγητή.

Στη Γ΄ Λυκείου πρώτα θα διεξάγονται οι απολυτήριες εξετάσεις με το παραπάνω σύστημα και μετά θα πραγματοποιούνται οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις οι υποψήφιοι θα εξετάζονται στα τέσσερα μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού, ενώ για τον υπολογισμό του Βαθμού Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα προσμετράται και ο Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης.

Μία καινοτομία που σημειώνει ο κ. Καραφέριας έχει να κάνει με το γεγονός ότι «πλέον μπαίνει και το Πανεπιστήμιο στη διαδικασία των εξετάσεων, καθώς η κάθε Σχολή θα ορίζει συντελεστή βαρύτητας σε κάποια μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων» .

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα για το νέο σύστημα που θα εφαρμοσθεί στο Λύκειο αρχής γενομένης από τους μαθητές της Α΄ Τάξης κατά το Σχολικό Έτος 2013 – 2014 ο κ. Καραφέριας υπογραμμίζει ότι «το πρόγραμμα μελέτης για τους μαθητές θα είναι περισσότερο εντατικοποιημένο». Παράλληλα, θέτει τους προβληματισμούς του «για την ανάγκη να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εξετάσεων, καθώς βαρύνοντα ρόλο τόσο στην επιλογή του 50% των θεμάτων όσο και στην βαθμολόγηση των γραπτών κατά τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των τριών τάξεων του Λυκείου θα έχει ο διδάσκων καθηγητής».

Aιτήσεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων καθηγητών

$
0
0

Σχολική Αίθουσα

Από τη Δευτέρα, 12 Αυγούστου, μπορούν οι εκπαιδευτικοί να υποβάλουν τα δικαιολογητικά για την ένταξή τους στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2013-2014.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι αιτήσεις – δηλώσεις υποβάλλονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η προθεσμία υποβολής λήγει την Παρασκευή 23 Αυγούστου.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος αφορά τους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04 (ειδικότητες Φυσικών, Χημικών, Φυσιογνωστών, Βιολόγων και Γεωλόγων), ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ09, ΠΕ10, ΠΕ11, ΠΕ12, ΠΕ13, ΠΕ14, ΠΕ15, ΠΕ17, ΠΕ18, ΠΕ19, ΠΕ20, ΠΕ32, ΠΕ33, ΠΕ34, ΠΕ40, ΠΕ60, ΠΕ70, ΤΕ01 και ΔΕ01 Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Γενική συνέλευση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών

$
0
0

καθηγητές

Η Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Παραρτήματος Θεσσαλίας καλεί τους Οικονομολόγους ΠΕ09 που εργάζονται σε σχολεία της περιφέρειας Θεσσαλίας σε Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 19-8-2013 και ώρα 19:00 στην αίθουσα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Λάρισας .

Θα γίνει ενημέρωση για τις εξελίξεις γύρω από το νέο γενικό και τεχνολογικό λύκειο και τις ενέργειες της ένωσης μέχρι τώρα.


Συνέλευση ΕΛΜΕ Λάρισας

$
0
0

ΕΛΜΕ Λάρισας

Η   ΕΛΜΕ  Λάρισας  καλεί  σε  ενημερωτική  Γενική  Συνέλευση  τα  μέλη της   την  Τρίτη  20 Αυγούστου  στα  γραφεία  της ΕΛΜΕ  Λαπιθών  6  στις  20:30.  Βασικό  θέμα  της  συνέλευσης  οι  νέες  αντιεκπαιδευτικές  κινήσεις του Υπουργείου Παιδείας  και  ποιά  η  αναγκαία  απάντηση  των εκπαιδευτικών.

Στο τέλος Αυγούστου οι βάσεις

$
0
0

18611

Στις 30 Αυγούστου, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η ανακοίνωση των εφετινών  βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, σε μια χρονιά με πολλές καθυστερήσεις και ένα ωρολόγιο πρόγραμμα για τα σχολεία που βρίσκεται ακόμη στον «αέρα».Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν εφέτος για πρώτη χρονιά μια ημέρα πριν την λήξη του Αυγούστου, ενώ συνήθως δεν ανακοινώνονταν μετά τις 23 με 24 του μήνα.

Όπως έχει ήδη επισημανθεί, η πτώση των βάσεων θα είναι μεγάλη και σε πολλές σχολές  μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1000 μόρια.  Μεγαλύτερη πτώση θα σημειωθεί στις σχολές του δεύτερου και του τέταρτου επιστημονικού πεδίου, αλλά αισθητή θα είναι η «κάθοδος» και στο τρίτο των επιστημών υγείας. Πιθανότατο δε είναι η Ιατρική σχολή εφέτος για πρώτη φορά να πέσει κάτω από τα 19.000 μόρια. Πτώση όμως θα έχουν και οι οι οικονομικές σχολές.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

«Παγώνουν» οι απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών

$
0
0

Συμβούλιο Επικρατείας

Η επιτροπή αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση της ΟΙΕΛΕ και ανέστειλε την εκτέλεση της εγκυκλίου που απέστειλε τον Ιούλιο, το υπουργείο Παιδείας, με βάση την οποία οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων μπορούν να προχωρούν σε απολύσεις χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία.

Πιο συγκεκριμένα η επιτροπή αναστολών του ΣτΕ με την 380/13 απόφασή της έκανε δεκτή την αίτηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας για την αναστολή εκτέλεσης της εγκυκλίου που απέστειλε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας στις Διευθύνσεις και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με την εγκύκλιο ερμηνεύονται διατάξεις των νόμων 4046/12, 4093/12 και Πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου, και υποστηρίζεται ότι σε αντίθεση με το καταργηθέν πλέον ειδικό νομικό καθεστώς για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, η καταγγελία της σύμβασης εργασίας τους είναι πλέον αναιτιώδης, ενώ το ύψος της αποζημίωσης απόλυσης και η προθεσμία προειδοποίησης διέπονται από τις γενικές διατάξεις για όλους τους υπαλλήλους, όπως προβλέπονται στους παραπάνω νόμους.

Η Ομοσπονδία υποστήριξε ότι η εκτέλεση της εγκυκλίου θα έχει ως συνέπεια τις απολύσεις για οποιοδήποτε λόγο χωρίς να χρειάζεται αναφορά (ενώ η μέχρι τώρα νομοθεσία προέβλεπε απολύσεις για ρητά κατονομαζόμενους λόγους), με χαμηλότερες αποζημιώσεις και χωρίς έλεγχο νομιμότητας από το υπουργείο.

Το ΣτΕ έκρινε ότι η επικαλούμενη βλάβη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών είναι δυσχερώς επανορθώσιμη και ιδιαίτερα σοβαρή και συντρέχει λόγος χορήγησης αναστολής μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της αιτήσεως ακυρώσεως που συζητείται 21/11. Δέχτηκε, επίσης, ότι η βλάβη των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή αφού με την κείμενη νομοθεσία είναι δυνατή η απόλυση για λόγους σχετιζόμενους με την επάρκεια των εκπαιδευτικών και τη βιωσιμότητα και καλή λειτουργία των εκπαιδευτηρίων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

«Στον αέρα» η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

$
0
0

20837

ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ LARISSANET.GR

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης, επιβεβαίωσε στην «Κ» την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της ΟΛΜΕ για απεργία διαρκείας στα σχολεία, τονίζοντας ότι οι καθηγητές θα επιδιώξουν κοινό μέτωπο με τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων, αλλά και με τους εργαζομένους στην Υγεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ερώτημα παραμένει εάν θα ηχήσει φέτος το κουδούνι για την έναρξη των μαθημάτων στις 11 Σεπτεμβρίου, καθώς η ΟΛΜΕ εμφανίζεται αποφασισμένη για απεργιακές κινητοποιήσεις. «Η κυβέρνηση θα κλείσει τα σχολεία τον Σεπτέμβριο! Με τόσες περικοπές θέσεων καθηγητών και ένα νέο νόμο για το Λύκειο, που θα ψηφιστεί λίγο πριν ή λίγο μετά την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων, είναι αδύνατο να λειτουργήσουν τα σχολεία». Με αυτό τον τρόπο τοποθετείται ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Θέμης Κοτσιφάκης, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, που ξεκινάει στις 11 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, μιλώντας στην «Κ», επιβεβαιώνει την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της ΟΛΜΕ για απεργία διαρκείας στα σχολεία, τονίζοντας ότι οι καθηγητές θα επιδιώξουν κοινό μέτωπο στην εκπαίδευση και όχι μόνο. Hδη, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Ιδιωτικών Σχολείων) κ. Μιχάλης Κουρουτός δηλώνει ότι θα επιδιωχθεί «συντονισμός με την ΟΛΜΕ».

Δύο είναι τα βασικά θέματα που αναδεικνύουν οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ. Το πρώτο είναι η «αποψίλωση του δημόσιου σχολείου», καθώς κάνουν λόγο για 16.000 – 17.000 λιγότερους καθηγητές φέτος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το δεύτερο είναι η αντίθεση στο νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο, που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση. «Αφενός το Λύκειο μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο, με εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα από την Α’ Λυκείου. Αφετέρου, οι μαθητές ωθούνται στην επαγγελματική εκπαίδευση και την κατάρτιση, όπου τομείς με ζήτηση (όπως τα επαγγέλματα Υγείας) παραδίδονται στον ιδιωτικό τομέα», τονίζει ο κ. Κοτσιφάκης.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για να διαμορφώσει εισήγηση προς τις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, που θα συνέλθουν από την 1η Σεπτεμβρίου. Η τελική απόφαση θα παρθεί από τη συνέλευση των προέδρων, σύμφωνα με τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ.

«Η απόφαση του συνεδρίου μας είναι απεργία διαρκείας και συντονισμός αγώνα με άλλους φορείς. Καταρχήν της εκπαίδευσης, αλλά και άλλων κλάδων όπου πλήττονται τα κοινωνικά δικαιώματα, όπως η Υγεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την ερχόμενη εβδομάδα η ΟΛΜΕ θα επιδιώξει συναντήσεις με τα συνδικάτα αυτών των χώρων. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η στάση που θα κρατήσουν οι γονείς και οι μαθητές», λέει ο κ. Κοτσιφάκης. «Δεν είμαστε ούτε σαδιστές, ούτε μαζοχιστές. Από την απεργία χάνουμε εισόδημα, απλώς η κατάσταση στην εκπαίδευση δεν πάει άλλο».

Σε κύκλο συνελεύσεων θα βρεθούν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και οι καθηγητές των ιδιωτικών σχολείων, με βασικό αντικείμενο τον τρόπο απάντησης στα κυβερνητικά μέτρα. «Αντιδρούμε στην πρόταση για το νέο Λύκειο και στην υπαγωγή της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο υπουργείο Εργασίας. Το βασικό ζητούμενο είναι η συμπόρευση με την ΟΛΜΕ», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κ. Κουρουτός.

ΠΗΓΗ: H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι ενστάσεις για τις αλλαγές στο νέο Λύκειο

$
0
0

5525

Έληξε, σήμερα το μεσημέρι, η δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου για το νέο Λύκειο, το οποίο είχε δοθεί στη δημοσιότητα γι′ αυτό τον σκοπό στις 10 Αυγούστου.

Στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι αλλαγές να ισχύσουν από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος για τους μαθητές της Α” Λυκείου.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι οι μαθητές της Α” Λυκείου θα διδάσκονται μόνο μαθήματα γενικής παιδείας, ενώ οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων κατεύθυνσης θα αυξάνονται προοδευτικά στη Β” και τη Γ” Λυκείου.

Επίσης, τα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων μειώνονται από έξι σε τέσσερα, ενώ στον Βαθμό Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα συνυπολογίζεται η βαθμολογία του μαθητή και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου.

Στις δέκα ημέρες που είχε αναρτηθεί το νομοσχέδιο σε ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας εστάλησαν, από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, 3.820 σχόλια.

Οι περισσότερες ενστάσεις προέρχονται από καθηγητές της Πληροφορικής, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ως μάθημα επιλογής που γίνεται πλέον, το μάθημα της Πληροφορικής εξαφανίζεται ουσιαστικά από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ενστάσεις διατυπώνουν και οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής για τη μείωση των ωρών γυμναστικής από δύο σε μία στη Β” Λυκείου.

Τα περισσότερα σχόλια -1.258 συνολικά- συγκέντρωσε το άρθρο 2 του νομοσχεδίου περί Διάρθρωσης των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Πηγή: AMΠE

Viewing all 9190 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>